Opiskelutekniikoista oivallukseen
Oivaltaminen vaatii osaltaan tietyntyyppisiä opiskelutekniikoita. Oikeilla opiskelutekniikoilla voi saavuttaa huipputuloksia lyhyessäkin ajassa. Etäopiskelu haastaa meidät kaikki miettimään omia opiskelutekniikoitamme tarkemmin.
Haluan seuraavaksi jakaa muutamia hyviä opiskelutekniikoita jokaiselle hyödynnettäväksi:
Feynman-tekniikka:
- Tarkoituksena on selittää opiskeltava asia mahdollisimman ymmärrettävästi ja yksinkertaisesti
- Taustalla on ajatus: jos osaat selittää asian yksinkertaisesti, hallitset sen oikeastaan todella hyvin!
- Voit toteuttaa Feynman-tekniikkaa kynä ja paperi -tekniikalla mm. siten, että kirjoitat ensin paperille kaikki, mitä tiedät aiheesta. Tuon jälkeen analysoit ongelmakohtiasi ja täydennät. Yritä yksinkertaistaa vielä enemmän. Voit myös yrittää opettaa asian jollekulle. Jos naapurin mummo ymmärtää sanomasi, olet jo pitkällä!
- Feynman-tekniikka vaatii harjoittelua. Siksi sitä kannattaa harjoitella mm. vieraan kielen ja vertailevan ajattelun avulla. Yritä selittää asia vieraalla kielellä. Vertaa asiaa jo tuntemiisi asioihin.
Pomodoro-tekniikka:
- On Italiassa kehitetty ajanhallintamenetelmä
- Tarkoituksena on maksimoida tehokkuus ja keskittyminen
- Työnteko/opiskelu jaetaan ajastimella n. 25 minuutin (voit muuttaa tätä) pituisiin pätkiin. Pätkiä erottavat lyhyet tauot, jotka voivat olla pituudeltaan esim. viisiminuuttisia.
- Tauon aikana voi tehdä taukojumppaa, syödä, kuunnella musiikkia tai katsoa somea. Kun tauko on päättynyt, puhelin laitetaan visusti piiloon.
Edellä mainitut tekniikat ovat loistavia opiskelun kulmakiviä. Ota ne käyttöösi ja huomaa parhaat tulokset. Nyt kuitenkin voimme kaikki levätä tämän pidennetyn viikonlopun ennen koulu-uurastusta: hyvää pääsiäistä ja pitkäperjantaita!
Jesse Kurunsaari