Kesätöitä poikkeustilanteessa

Monia nuoria odotti ikävä tieto, kun he saivat kuulla kesätöidensä peruuntumisesta poikkeustilanteen takia. Surun aihe ei ole yllättävä: Monet nuoret laskevat kesätöiden varaan vuoden hankinnat. Kesätyöt tarjoavat ylipäänsä mielekästä tekemistä. Kun kaikki tämä otetaan pois ensimmäisiä askeleita työelämään ottavalta nuorelta, on se kova paikka. Kesätöiden peruuntuminen on todella jokaisen viimeinen painajainen.

Poikkeustilanteen ikävät vaikutukset eivät ulotu vain nuoriin, vaan ne ovat nähtävissä laaja-alaisesti yhteiskunnassa. Yritysten ahdingon myötä tulee lomautuksia ja irtisanomisia. Tällaisessa tilanteessa ylimääräisten työntekijöiden ottaminen kuulostaa ennenkuulumattomalta. Myös viruksen leviämisen hillitsemisen näkökulmasta on järkevää pitää työpaikalla mahdollisimman vähän työntekijöitä, ellei tarjolla ole etätöitä. Näiden asioiden varjossa kesätyöntekijöiden palkkaamatta jättämistä voidaan pitää perusteltuna.

Tilanne ei ole ainoastaan harmillinen kesätyöntekijälle itselleen, vaan se aiheuttaa myös työnantajalle mielipahaa. Työnantajat perehdyttäisivät mielellään nuoria omaan yritykseensä ja siihen liittyvään elinkeinoalaan siinä toivossa, että nuoret tulisivat heille työskentelemään myös myöhemmin. Kesätöiden tarjoaminen nuorille on sekä nuorta että työnantajaa hyödyttävää.

Haluan kuitenkin onnitella kaikkia niitä, jotka saivat tästä vaikeasta tilanteesta huolimatta kesätyön. Täällä blogissa alkava kesäkirjoittajat-projekti tarjoaa myös niille nuorille, jotka eivät saaneet kesätöitä, mahdollisuuden tutustua muiden kesätyökokemuksiin. Se ei varmasti ole sama asia kuin olla itse kesätöissä, mutta se tuo vähintäänkin helpotusta tilanteeseen. Voimaa ja rohkeutta – kyllä tästäkin selvitään!

~ Jesse Kurunsaari

Vastaa